31 Mayıs 2008 Cumartesi

Ayvacık Köyü (Cabe)




Ayvacık, Kayseri ilinin Pınarbaşı ilçesine bağlı bir köydür.
Ayvacık köyü, Pınarbaşı'nın bir köyüdür. Eski zamanlarda yapılan bir savaşta Ayvacık köyü bir cephe olarak kullanılmıştır. Asıl adı olan Cabır'dan Cabe olmuş, daha sonra da Ayvacık olarak değişmiştir.
Köy halkı geçimini hayvancılık ve tarımdan karşılamaktadır. Ayvacık,
Kayseri'ye 69 km uzaklıkta, Pınarbaşı'ya ise 45 km'dir. Köyün içinden küçük bir çay, yakınından ise Zamantı ırmağı geçmektedir.




Tarihi


Köyün adı eski zamanlarda yapılan bir savaş da bir komutanın cepheye koyduğu isimdir cabır.ordansonra cabır cabe olur geçmiş yıllarda ise AYVACIK olarak geçmiştir.
Cabe köyü kurulumu 17. yüz yıla raslamaktadır.
1516 yılında Yavuz Sultan Selim sefere çıktığında Kayseri Yeşilhisar mevkiinde ordusunu konaklatır. Bu süre zarfında Dulkadiroğulları beyliğini yıkar. Dulkadiroğlu beyliği içindeki bir çok avşar kabilesi İran'a göç eder. Maraş Afşin yöresinden göç eden Avşarlar "İmamlu Aşvarları" denilmektedir. Bu avşarlar İran Urmiye gölünün kıyısına 16.yüz yılda yerleşirler.
Şıh Abdurahman
Urmiye'ye yerleşir. Onun oğlu Şıh Abdullah dünyaya gelir. Şıh Abdullahı oğlu; Şıh İsmail, Onun oğlu; Şıh Ahmet ve Köyün esas kurulcularından olan Nalmusa dünyaya gelir. Nalmusa Urmiye'de at çifliği bulunmaktadır. Nalmusa'nın 3 oğlu bulunmaktadır. Bunlardan Halilka en büyüğü, Battal Ortancısı ve Kurtoğlun en küçüğüdür. Nalmusa'nın ölümünden sonra 18.yüzyılda Halilka kabilesini toplayarak Ayvacık eski adı ile Cabe köyünü Osmanlı imparatorluğundan satın alır ve oraya bir çiftlik kurarak yerleşir. Halilka 1800'lü yıllarda Derviş Paşa tarafından (Kemal Derviş'in dedesi) sürgüne gönderilir. En son sürgüne kabilesi ile birlikte İstanbul Çagaloğlu'na gider. Burada uzun bir süre kaldıktan sonra tekra Cabe köyüne sürgünden döner. Halilka'nı yanından çoban olarak yetiştirdiği Karabudak'kı (Çukurova'dan gelen bir Avşar çobanı) sürgün sonra mal ve mülküne baktığı için evlnedirip Karabudak yeni ismi ile Kurttepe yerleştirir. Diğer çobanı Tarcıoğlu'nu ise evlendirip köyden bir kısım arazi verir. Cabe köyünde vefat eder. Halen mezarı bu köyde bulunmaktadır. Ortanca Kardeş Hatay Erzin'e yerleşir ve burada Battallar olarak soyunu devam ettirir. En küçük kardeş Kurtoğlan Halilka tarafından köyden sürülür. Buda Kurtlar köyünü kurar. Bir mühlet sonra Kurtlar köyü ikiye bölünür ve Kurtlar köye ve Paşalı köyü adlarını alırlar.
Halilka'nın şu isimde çocukları bulunmaktadır. Ahmet Sarıkız Abdullah Bekir Telli Sarıka Fatma Hatun
Abdullah ve Bekir'den gelen soya
BAYNAL lar denilmekte. Telli'den gelenlere ÖZER'ler(Musalar) denilmektedir. Soyadı kanununda TANRISEVER , AYNAL, BEYNAL gibi soyisimleri alanlarda bulunmaktadır.Köyün birde küçük bir mezrası bulunmakta mezranın ismi ise ÇALIKLAR olarak geçer.Bu mezranın insanları toybuk köyünden göç ederek bu köye yerleşmişlerdir ve burda AYVACIK köyünün mezrası olan ÇALIKLAR'da hayatlarını sürdürmekteler.Köyün resimleri bu adrestedir.http://www.yerelnet.org.tr/iller/koy.php?koyid=251414 Köyün videosu bu adrestedir.http://www.izlesene.com/video/amator/105856/ayvacik_koyu Köyden haberleri http://www.avsarobasi.com/forum/index.php/board,151.0.html da bulabilir ve haberler gönderebilirisniz.

Kültür
Köyün gelenekleri düğünlerde kına gecesi olur.Bayram namazların dan sonra mezara gidilip dua okunur orda köylü halkı birbirleriyle bayramlaşır.Yemekleri mantı,avşar kömbesi(ekmeği),bazlama,yufka vs.

Coğrafya


Arazisi biraz engebeli olsada tarım yapılmakta. Kayseri iline 60 km, Pınarbaşı ilçesine 45 km uzaklıktadır.

İklim


Köyün iklimi,yazlar sıcak ve kurak,kışlar soğuk ve kar yağışladır.son yıllarda ise yağışların azalmasıyla köy çiftçisi büyük sorun yaşamakta ve su isteyen bitki ekimleri azalmaktadır.

Nüfus


Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 - 310
2000 - 302

Ekonomi


Köyün ekonomisi ilk öncelikle Tarım dır.köy arazisi oldukça fazla olduğu için Tarım ön sıradadır.hayvancılık ise orta bir düzeyde devam etmekte.Ayvacık köyü Tarımsal kalkınma kooparatifi kurulmuş ve hayvancılık ise bunun üzerine dahada gelişmekte ve verimli hale gelmektedir.Köy halkı hayvanlardan aldığı süt'ü sattıktan sonra bu kooparatif sayesinde destekleme almakta ve geçimini geliştirmekte.Kooparatifin yaklaşık 40 üyesi bulunmakta ve başkanlığını da Turhan ÖZER yapmaktadır.

Muhtarlık


Muhtarlık 4 dönemdir Turhan ÖZER'de olup ondan önce ise Turhan ÖZER'in ağbeyi olan Ömer ÖZER'de idi.Başka köylere bakılarak bu köyde muhtarlık seçimlerinde sorunlar çıkmamakta.Bundan dolayı ise köy huzurlu ve sakin bir yaşam sürmekte.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Turhan ÖZER
1999 - Turhan ÖZER
1994 - Turhan ÖZER
1989 - Turhan ÖZER
1984 - Ömer ÖZER

Altyapı bilgileri


Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar


Hiç yorum yok: